Mere end 700 film har de fynske 4.-7. klasseselever produceret til mobilfilmkonkurrencen EDIT24 – og nu er årets vindere fundet.

Stemningen i Scala Svendborgs sal 2 dirrede af spænding under EDIT24s fynske galla, som blev afholdt fredag den 6. april. Her kulminerede uger med filmproduktion på de fynske skoler og en slutspurt, hvor mobilfilmkonkurrencens finalister blev fundet ved lokale filmgallaer i kommunerne. Finalen blev afholdt som to delarrangementer i Svendborg. Den røde løber blev om formiddagen rullet ud for elever fra 4.-5. klasse, som havde produceret stopmotion-film til EDIT24. Om eftermiddagen var det eleverne fra 6.-7. klasse, som dystede om ære og præmier med deres realfilm.
For EDIT24s projektleder Anne Bertram har det været en fornøjelse at følge lærere og elever i forløbet med at skabe film til den fynske finale. Her dystede 17 film lavet af elever i 17 klasser fra Kulturregion Fyns ni medlemskommuner – og det har ikke været nemt at komme så langt. I alt er der produceret cirka 700 film af 3200 elever på 39 skoler, så for finalisterne er det ekstra flot at blive udvalgt til finalen af den professionelle jury. “Vi skylder de mange engagerede lærere en stor tak for deres vilje, mod og indsats. Det kræver lidt ekstra at arbejde med film hands-on i en klasse med 25 elever. Det er dejligt at opleve lærere, som brænder for det filmpædagogiske arbejde og som deltager i EDIT24 for første eller femte gang. EDIT24 er blevet en motor for det skabende filmarbejde i 4.-7. klasse på mange fynske skoler, og Kulturregion Fyns mobilfilmkonkurrence har slået sig fast som et koncept, der understøtter børn og unges digitale dannelse i et fint samarbejde på tværs af skole og kultur,” fortæller Anne Bertram.

I EDIT24-juryerne sad Michel Woelke, Nana Torp, Nicklas Nørgaard og Lauritz Nørgaard.
I EDIT24s nye ungejury sad ti elever fra 8.-9. klasse på Højmeskolen, Odense Kommune

Årets vindere af EDIT24 blandt 4.-5. klasserne blev:

Bedste film: “Kærlighed ved første blik”
Lavet af elever i 4.A på Tallerupskolen, Assens Kommune – filmholdet: Liv, Rikke og Anders
Jurybegrundelse: Her er en historie, der er flot fortalt og virkelig bruger de filmiske virkemidler. Kliken har fx ens blåt hår, den nyforelskede har en hjerteformet mund, bankende hjerte vist i nærbillede og røde kinder. Samtidig viser den et fint miljø i skolen, hvor der skal gøres plads i klassen til en ny elev. I har fået meget personlighed ud af lyspærer og kartofler, lagt gode tydelige stemmer og lyde og skabt sammenhæng i materialerne ved, at de nyforelskede er i samme materiale og slænget er ens kartofler. På den måde skaber I en klar sammenhæng og bruger billedet til at fortælle. Flotte sceneskift. Her er gode stemmer, kreativ brug af det forhåndenværende – og fremfor alt en velfortalt, klar historie, der bruger filmens virkemidler.

Bedste teknik: “Det flyvende tøj”
Lavet af elever i 5. C på Munkebo Skole, Kerteminde Kommune – filmholdet: Sarah, Elias og Anna
Jurybegrundelse: Virkelig flot og gennemarbejdet film. I har virkelig arbejdet flot med animationen, figurer der kan vende sig om. Poetisk start med bolden i fokus. Utroligt flot, når vasketøjet folder sig ud, tårer, et ekstra pindsvin, meget gode lydeffekter. Flot titelsekvens med fodboldtema. Baggrunde med lag, hvor han kan sove under dynen. I har lavet en teknisk utroligt flot film med smukke animationer og bevægelser, et gennemarbejdet univers og en flot brug af filmens virkemidler.

Bedste brug af tema: “Livstræet”
Lavet af elever i 5.B på Hunderupskolen, Odense Kommune – filmholdet: Lea, Regitze, Frida og Sofie
Jurybegrundelse: Super god struktur – vi starter med at forstå, hvem vores hovedperson er, og hvad han går op i, så publikum er med i handlingen fra start. Vildt sjove og fede effekter med naturelskeren, der bliver til en Rocky-agurk, sjov brug af filmmusik. Årstidernes skiften og helt frem til døden er også en del af naturen, så fedt at I udvider emnet og viser jeres fantasi. Flot byscene med mange animerede biler og figuren fra forskellige vinkler. Fede skift i udtryk. Man kan se, I har gjort jer umage, og I har virkelig tænkt temaet på en sjov og kreativ måde.

Nana’s special prize for outstanding production design: “Ballonmanden”
Lavet af elever fra 4.a på Ørstedskolen, Langeland Kommune – filmholdet Rasmus, Mathilde, Aviaya og Frida
Jurybegrundelse: Et helt vildt fedt design, der bringer os vidt omkring alle mulige fantastiske steder. Sjov humor, og I har givet plads til jeres fantasi – med fodbold fans og spøgelser. Virkelig flot titelsekvens. Gode lyde. Skift i ansigtsudtryk. Kombinationen af jeres tegninger og collagestilen ser fantastisk ud og sender tankerne hen på cobra-kunst.

 

Årets vindere af EDIT24 blandt 6.-7. klasserne blev:

Bedste film: “Drømmen”
Lavet af elever i 7.Z på Danehofskolen, Nyborg Kommune – filmholdet: Kristine, Micky, Magne, Ciska, Amanda & Josefine
Jurybegrundelse: Juryen har valgt netop denne vinder, da filmen er rigtig godt tænkt. Filmen fortæller en meget simpel historie på en rigtig god måde, og de gør brug af rigtig fine filmiske virkemidler. Samtidig føles historien meget ægte, og det er et emne som mange børn og unge vil kunne relatere til. Gruppens kreativitet og forståelse for emnet gør dem til en klar vinder.

Bedste håndværk: “Toilettet”
Lavet af elever i 7.A på Skårup Skole, Svendborg Kommune – filmholdet: Zander, Ella, Oscar, Monica, Alberte
Jurybegrundelse: Juryen har nominereret og valgt denne film som vinder, da der i den grad er tale om et godt håndværk. Med et godt stykke kameraarbejde, gode klip, make-up og lyd bliver der skabt en stemning, der passer rigtigt godt til historien. Det visuelle udtryk bærer filmen igennem et relativt simpelt problem og formår at skabe spænding og gys fra start til slut.

Bedste brug af tema: Temaet “Forskel” i “Bedre held næste gang”
Lavet af elever i 6.a på Ørstedskolen, Langeland Kommune – filmholdet Ellen, Philip, Ronja og Bjarke
Jurybegrundelse: Juryen har valgt denne film som vinder, da den virkelig formår at tage temaet til sig. Gruppen har fundet en enkel historie, der er nem at forstå, og gennem hele processen har de husket på det tema, de har valgt. Filmen viser tydeligt den forskel, der kan være mellem mennesker, og derfor fortjener den at vinde.

Bedste skuespiller: Marie Svane / Amalie – Kvindelig hovedrolle i “Bag sandheden”
Lavet af elever fra 7.B på Kystskolen, Nordfyns Kommune – filmholdet: Frederik, Gustav, Jasmin, Thobias og Marie
Jurybegrundelse: Juryen har nomineret og valgt denne skuespiller som vinder for sin ganske fine præstation af en karakter, som befinder sig en svær og personlig situation. I en sådan udfordrende problemstilling formår skuespilleren virkelig at få følelserne uden på tøjet på godt og ondt, og det for får historien til at blive ganske troværdig og realistisk.

Ungeprisen: “Drømmen”
Lavet af elever i 7.Z på Danehofskolen, Nyborg Kommune – filmholdet: Kristine, Micky, Magne, Ciska, Amanda & Josefine
Jurybegrundelse (ungejury): Det har været svært for os at finde vinderen af ungeprisen. Det har været tæt kamp mellem de nominerede, men vi kom til sidst frem til en vinder. Den film, vi har valgt som vinder af ungeprisen 2018, er en film, som vi synes sætter fokus på et vigtigt område, som vi ikke hører om så tit, og filmen har et budskab, som vi tror, at mange kan relatere til. Grunden til at netop denne film vinder er, at filmen, sammen med godt skuespil og god redigering, har en rigtig god morale og bliver fortalt virkelig godt!

Om EDIT24
EDIT24 er en mobilfilmkonkurrence for unge i 4.-7. klasse på hele Fyn. Konkurrencen gennemføres som en del af Kulturregion Fyns kulturaftale 2015-2018 i et samarbejde mellem udvalgte folkebiblioteker og skoler. Projektet er støttet af FilmFyn og Kulturministeriet.
EDIT24 er et unikt koncept, der giver de 10-14-årige på Fyn en enestående mulighed for at lave deres egen film på mobil eller tablet – fra idé til færdigklippet film.
Det er formålet med EDIT24 som filmindsats på Fyn at få filmmediet ud til børn og unge og øge deres forståelse af film. Film er børns og unges foretrukne medie. Hands-on filmerfaring er afgørende for virkelig at kunne forstå filmens sprog. Med omkring 3200 unge filmmagere i år, må projektet siges at opfylde dette formål.

Læs mere om EDIT24 på www.edit24.dk og projektet Film for børn og unge her på www.filmportalfyn.dk